Historia

Browar Warmia mieści się w jednym z najbardziej malowniczych miejsc Olsztyna. Od wieków u podnóża olsztyńskiego zamku działały młyny, które wykorzystywały do swej pracy wodę z rzeki Łyny.

Mieścił się tu młyn zbożowy, garbarski, tartak, kuźnia oraz folusz, w którym zbijano wełniane tkaniny na sukno.
W miejscu, gdzie obecnie mieści się Browar Warmia w latach 2009-2011 przeprowadzono badania archeologiczne.
Wyniki badań dowiodły, że pierwotny młyn znajdował się na wyspie w widłach rzeki. Był to drewniany budynek z XIV wieku.

Ze źródeł znana jest przebudowa z lat 1597-1599 niestety już w 1670 roku młyn został doszczętnie zniszczony przez pożar.
Po wielu latach i licznych przebudowach właścicielem młyna został Eduard Borke, który w 1868 roku zmodernizował budynek i rozpoczął w nim produkcję kaszy i krupy. W 1879 roku młyn działał pod szyldem spółki „Feldheim & Weber”a następnie „Feldheim & Sperl”.
W 1908 roku przedsiębiorstwo przejął Walter Sperl. Trzy lata później budynek ponownie został zniszczony przez pożar,
a po odbudowie zyskał nowy mansardowy kształt dachu.
W 1929 roku zadłużone przedsiębiorstwo Waltera Sperla zostało zlicytowane. Młyn został kupiony przez Leo Juxa mistrza młynarskiego z Krosna koło Pasłęka. Dzięki pracowitości i zdolnościom kupieckim nowego właściciela przedsiębiorstwo Allensteiner Schlossmuehle
wkrótce uzyskało opinię jednego z najlepszych w mieście.

Młyn działał do ostatnich chwil przed wkroczeniem do Olsztyna Rosjan w styczniu 1945 roku kiedy to został splądrowany i podpalony. Budynek płonął ponad trzy tygodnie. Pozostały po nim jedynie masywne ściany z pustymi miejscami po oknach. Budynek na wyspie tzw. Mały Młyn nie został uszkodzony i służył jeszcze przez wiele lat. Początkowo mieścił się w nim zakład młynarski a następnie magazyn mebli. Zaniedbany powoli popadł w ruinę. Przestał istnieć na przełomie lat 60-tych i 70-tych. Resztki wypalonych murów głównego młyna zostały rozebrane w latach 50-tych XX wieku. Na początku lat 60-tych w miejscu młyna mieściła się letnia kawiarnia „Nad Łyną”. Wkrótce zmieniła się w piwiarnię, której nadano nieoficjalną nazwę. W późniejszych latach mieściły się tu restauracje „ Yu grill Boro”, „Nad Wodospadem”, Restauracja Rubna „My Fish”, „Browar Zamkowy Młyn”. Dzisiaj, w nowo wzniesionym budynku na fundamentach starego młyna mieści się
Browar Warmia, a my możemy cieszyć się smakiem warzonego tu piwa.

Piwo to po wodzie i herbacie trzeci na świecie najpopularniejszy trunek na świecie. Lecz czy każde piwo jest dobre? Browar Warmia poleca słynące z wyjątkowości piwa, niefiltrowane, niepasteryzowane, warzone wyłącznie naturalnymi metodami.

Do warzenia piwa używamy najlepszych składników. Nie spieszymy się. Dajemy piwu tyle czasu na dojrzewanie, ile tego potrzebuje. Nasze piwo jest niefiltrowane (przez co zdrowsze i smaczniejsze) i niepasteryzowane (ma krótszy termin ważności ale lepszy i bogatszy aromat).

Dobre piwo składa się z czterech składników

WODA

Warmia szczyci się znakomitą wodą głębinową uznaną za produkt regionalny

SŁÓD
Skiełkowane a następnie wysuszone ziarna jęczmienia, pszenicy lub innego zboża

CHMIEL
W zależności od stylu piwa: polskie, angielskie, amerykańskie, czeskie…

DROŻDŻE
W zależności od rodzaju piwa: dolnej fermentacji o czystym profilu aromatycznym lub górnej fermentacji o bogatszym profilu

Do piwa można dodać rożne składniki: kolendra, pieprz, kawa, jałowiec, wiśnie. W tym przypadku ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia piwowara.

Jak warzymy piwo

ŚRUTOWANIE

mielenie słodu tak, aby uzyskać dobrze rozdrobnione wnętrze ziarna i możliwie najmniej naruszoną łuskę

ZACIERANIE
moczenie śruty słodowej z ciepłą wodą, by wydobyć z ziarna cukry niezbędne do fermentacji piwa

FILTRACJA
oddzielenie ziarna od słodkiej brzeczki piwnej za pomocą sita i łuski słodowej

WARZENIE
gotowanie brzeczki oraz dodanie chmielu dla nadania piwu goryczki i aromatu chmielowego

FERMENTACJA
ochłodzoną, klarowną i napowietrzoną brzeczkę łączy się z drożdżami i fermentuje od kilku tygodni do kilku miesięcy

Proces warzenia piwa

Nasi piwowarzy

Daniel Duda

Główny piwowar i technolog Browaru Warmia. Jego doświadczenie w warzeniu piwa sięga 2005 roku. Założyciel i wieloletni prezes Warmińsko-Mazurskiego  Oddziału Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych (PSPD). Certyfikowany sędzia piwny PSPD i międzynarodowej organizacji BJCP. Członek redakcji czasopisma Piwowar.  Wielokrotny medalista konkursów piw domowych i rzemieślniczych. Pomysłodawca i organizator Warmińskiego Konkursu Piw Domowych i Bitew Piwnych. Ukończył studia piwowarskie na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie. Pracuje w Browarze Warmia od samego początku.

Daniel Górecki

Piwowar w Browarze Warmia, którego drogę zawodową rozpoczęła pasja tworzenia piwa w domu. Wielokrotny medalista konkursów piw rzemieślniczych. Dwukrotny medalista Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych. Założyciel i prezes nieaktywnego już browaru kontraktowego. Grafik, akwarelista i fotograf. Projektant etykiet naszych piw. Zdobywca srebrnego medalu za opakowanie premium w konkursie Greater Poland Design Cup.

Nasze medale

APA z herbatą
Złoty medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych 2017

Witbier
Złoty medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych 2018

American Wheat
Złoty medal w Konkursie Greater Poland BeerCup 2019

Porter Angielski
Złoty medal w Good Beer 2017

Koźlak
Srebrny medal w Konkursie Piw Rzemieślniczych 2017

Opakowanie produktu premium – Porter Bałtycki leżakowany w beczce
Srebrny medal w Konkursie Greater Poland Design Cup 2021

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.