Piwo to po wodzie i herbacie trzeci na świecie najpopularniejszy trunek na świecie.
Lecz czy każde piwo jest dobre? Browar Warmia poleca słynące z wyjątkowości piwa, niefiltrowane,
niepasteryzowane, warzone wyłącznie naturalnymi metodami.

Do warzenia piwa używamy najlepszych składników. Nie spieszymy się. Dajemy piwu tyle czasu na dojrzewanie, ile tego potrzebuje.
Nasze piwo jest niefiltrowane (przez co zdrowsze i smaczniejsze) i niepasteryzowane (ma krótszy termin ważności ale lepszy i bogatszy aromat).

Dobre piwo składa się z czterech składników:

WODA
Warmia szczyci się znakomitą wodą głębinową uznaną za produkt regionalny

SŁÓD
Skiełkowane a następnie wysuszone ziarna jęczmienia, pszenicy lub innego zboża

CHMIEL
W zależności od stylu piwa: polskie, angielskie, amerykańskie, czeskie...

DROŻDŻE
W zależności od rodzaju piwa: dolnej fermentacji o czystym profilu aromatycznym lub górnej fermentacji o bogatszym profilu

Do piwa można dodać rożne składniki: kolendra, pieprz, kawa, jałowiec, wiśnie.
W tym przypadku ograniczeniem jest jedynie wyobraźnia piwowara.  

Jak warzymy piwo?

ŚRUTOWANIE
mielenie słodu tak, aby uzyskać dobrze rozdrobnione wnętrze ziarna i możliwie najmniej naruszoną łuskę

ZACIERANIE
moczenie śruty słodowej z ciepłą wodą, by wydobyć z ziarna cukry niezbędne do fermentacji piwa

FILTRACJA
oddzielenie ziarna od słodkiej brzeczki piwnej za pomocą sita i łuski słodowej

WARZENIE
gotowanie brzeczki oraz dodanie chmielu dla nadania piwu goryczki i aromatu chmielowego

FERMENTACJA: ochłodzoną, klarowną i napowietrzoną brzeczkę łączy się z drożdżami i fermentuje od kilku tygodni do kilku miesięcy

Piwo na wynos
W naszym browarze możliwy jest zakup piwa butelkowanego o pojemności 0,5 l w cenie 9 zł za butelkę.
Aktualnie w naszej ofercie Warmia Pszeniczne,  Warmia Jasne Pełne, Warmia Bursztynowe.